Pelisäännöt

  1. Kausi
    1. Kausi alkaa aina kuluvan kauden aloitusvuotta seuraavan vuoden ensimmäisenä perjantai 13. päivänä.
  2. Pelijärjestys
    1. Pelaajien järjestys määritetään aikaisempien pelisuoritusten perusteella paremmuusjärjestykseen. Pelaajien järjestys määräytyy seuraavien kriteerien mukaan.
      1. Ensisijaisena ovat kuluvalla kaudella pelanneet, jotka laitetaan ranking-pisteiden mukaan järjestykseen.
      2. Tällä kaudella ei pelanneet, laitetaan edellisten jälkeen niin ikään aiempien kausien lopullisten ranking-pisteiden mukaan järjestykseen. Jos pelaaja eri ole pelannut järjestyksessään edellisenä kautena, mutta on pelannut sitä aikaisempina kausina, annetaan etusija järjestyksittäin kausien mukaan, siten, että viimeisenä ovat kauiten aikaa sitten pelanneet.
      3. Pelaajien rankingpisteiden ollessa tasan, verrataan järjestyksessä edellisten kausien ko. pelaajien pisteitä kunnes ero saadaan aikaan.
      4. Pelaajat jotka eivät ole aikaisemmin pelanneet, tulevat muiden jälkeen siinä järjestyksessä, jossa he ovat vahvistaneet osallistumisensa. Tämä voi tapahtua ennakkoilmoituksena tai, jos ennakkoilmoitusta osallistumisesta ei ole, niin ilmoittautuminen voidaan tehdä kisapaikalla, jolloin he tulevat ennakkoilmoittautuneiden jälkeen niin ikään ilmoittautumisjärjestyksessä.
    2. Pelikaavio järjestetään siten, että finaalissa voi kohdata edellisissä kohdissa paremmuusjärjestykseen laitetuista osallistujista järjestysnumeroltaan 1. ja 2., 3. ja 4., 5. ja 6. ja jne. Käytännössä siis finaalissa 16-paremmuuskaaviossa voivat paremmuusjärjestyksessä olla 1./4./5./8./9./12./13./16. ja 2./3./4./6./7./10./11./15

      Kisakaavio esimerkki kun osallistujia on 12

      Kisakaavio esimerkki kun osallistujia on 12

    3. Pöytäkolikossa käytetään yksinkertaista pudotuspeliä, jossa otteluiden hävinnyt osapuoli putoaa turnauksesta välittömästi pois. Ottelun voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle.
  3. Pelaaminen
    1. Pelin tarkoitus on voittaa vastustaja
    2. Yhdessä ottelussa pelataan korkeintaan kolme erää. Voiton saa kahdella erävoitolla.
      1. Karsinnoissa, alkuerissä, välierissä ja semifinaaleissa erät pelataan 10 pisteeseen. Finaalissa erät pelataan 15 pisteeseen.
      2. Erissä ei tarvita kahden pisteen voittoeroa. Erissä pelataan siis korkeintaan joko 19 tai 29 syöttöä.
    3. Vastustajan tekemästä virheestä saa pisteen.
      1. Virheitä ovat:
        1. pelaaja ”lyö” kolikon ulos pelilaudalta
        2. pelaajan ”lyömä” kolikko ei pysähdy vastustajan pelialueelle
          1. kolikon tulee pysähtyessään olla kokonaan vastustajan pelialueen ulkoreunan sisäpuolella kts. kohta 6.2
        3. pelaaja koskettaa kolikkoa useammin kuin kerran perätysten
        4. pelaajan ”lyömä” kolikko ei ole pelattavissa esim. ns. lättäkolikko eli kolikko ei pyöri kunnolla pystyssä vastustajan pelialueella
        5. pelaaja viivyttää peliä tahallaan
        6. pelaaja vaikuttaa kolikon kulkuun muuten kuin ”lyömällä” esim. puhaltamalla
      2. Virhetilanteissa lopullinen sana on aina tuomarilla joka voi käyttää omaa harkintaa tilanteissa
      3. Epäselvissä tilanteissa voidaan  tuomita uusintakolikko
    4. Aloittajan ja pelipäädyn valitseminen tapahtuu kolikonheitolla.
      1. Kolikon heittää pelaajista vanhempi.
      2. Kolikonheiton voittaja saa valita joko aloittavan pelaajan tai pelipäädyn. Hävinnyt osapuoli saa valita sen, joka edellä mainituista vaihtoehdoista jää jäljelle.
    5. Syöttäminen tapahtuu oman päädyn reunasta “kohtuulliselta” etäisyydeltä. Kohtuullinen etäisyys on määritelty n. lasisen 0.33 litran kaljapullon pohjan halkaisijan verran reunasta.
      1. Syöttäjä on aina viimeksi virheen tehnyt pelaaja, pois lukien erien ensimmäiset syötöt. Ottelun ensimmäinen syöttäjä on valittu kohdan 3.4.2 mukaisesti.
    6. Kolikon lyöminen ja palauttaminen
      1. Kolikko ”lyödään” sormella tai sormilla pyörivään liikkeeseen
        1. Kolikon pyörimissuunnalla ei ole merkitystä
      2. Vastaanottaja palauttaa kolikon ”lyömällä” sen takaisin kolikon välissä pysähtymättä
        1. Palautuksia suoritetaan toisen pelaajan tekemään virheeseen asti kts. 3.3
    7. Erän jälkeen vaihdetaan puolia ja seuraavan erän aloittaa se, joka ei syöttänyt ensimmäistä syöttöä edellisessä erässä.
  4. Ranking-pisteet
    1. Ranking-pisteet lasketaan kunkin kauden kilpailuista. Uuden kauden alussa pisteet nollautuvat.
      1. Pisteet lasketaan kaavalla johon käytetään seuraavissa kohdissa mainittavia laskutapoja
      2. Turnauksen tulosten mukaan pelaajat saavat pisteprosentin, joka toimii suoraan pisteiden kertoimena. Pisteprosentti määräytyy seuraavissa kohdissa mainituilla ehdoilla
        1. Voittaja saa pisteprosentikseen 100%. Finaalin hävinnyt osapuoli saa voittoprosentikseen 75%. Kaikki pisteprosentit on lueteltu seuraavassa taulukossa, jossa ensin on pelaajan saavuttama sija ja toisena pisteprosenttiSija %
          1. 100%
          2. 75%
          3.-4. 50%
          5.-8. 25%
          9.-16. 15%
          17.-32. 10%
          33.-> 5%
          .
        2. Poikkeuksena edellisestä kaaviosta ovat turnaukset, joissa osallistujia on vähemmän kuin 17. Osallistujia ollessa 9-16, saavat sijoille 9.-16. tulleet pisteprosentikseen 5%. Niin ikään osallistujamäärän ollessa 5-8, saavat sijoille 5.-8. tulleet osallistujat pisteprosentikseen 5%.
        3. Poikkeuksena edelliseen poikkeukseen nähden on turnaukset, joissa osallistujia on 4 tai vähemmän, jolloin pelaajat saavat pisteprosentit kohdassa #4.1.2.1 olevan taulukon mukaisesti.
      3. Turnaukselle lasketaan turnauskerroin, jota käytetään kertoimena kunkin pelaajan pistemäärään. Turnauskerroin on suoraan turnaukseen osallistuvien määrän neliöjuuri.
      4. Kaikille pisteille käytetään lisäkerrointa 72130.
    2. Ranking pisteet lasketaan kahden (2) desimaalin tarkkuudella.
  5. Pelivälineet
    1. Pöytäkolikossa käytetään vain Suomen 50 sentin kolikkoa.
    2. Pelipöytä on kooltaan 52x89cm (leveys x pituus). Sitä reunustaa yhden (1) senttimetrin levyinen reuna-alue.
      1. Pelialue on jaettu kahteen yhtä suureen kullekin pelaajalle kuuluvaan alueeseen. Näiden alueiden koko on 50x45cm (leveys x pituus). Pelialueet ovat kukin rajattu yhden (1) senttimetrin reuna-alueilla siten, että koko pelialueen reuna-alue kattaa kolme neljästä kunkin pelialueen reunasta.
      2. Pelialueiden välillä on ns. “ei-kenekään-alue”, joka on pituudeltaan viisi (5) senttimetriä. Tämä alue on rajattu yhden (1) senttimetrin reuna-alueella siten, että koko pelialueen reunustava reuna-alue kattaa kapeammat viiden (5) senttimetrin reuna-alueet ja pelialueiden ne reuna-alueet, jotka eivät kuulu koko pelialuetta ympäröivään alueeseen, kattavat kaksi (2) muuta reuna-aluetta.
      3. Pelipöydän kuva, ei mittakaavassa.

        Pöytäkolikon  pelipöydän mitat

        Pöytäkolikon pelipöydän mitat

    3. Pelipöytä kalibroidaan eli saatetaan mahdollisimman vaateriin käyttäen kossu tahi muu viinajuomapulloa. Kalibroinnin suorittaa kaksi (2) pidempään lajia harrastanutta osallistujaa. Kalibroinnin suoritus kirjataan allekirjoituksin varustettuna kisakaavion yhteyteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *